Persoonlijk

Ik heb autisme

Sinds het tweede jaar van de middelbare school weet ik dat ik autisme heb. Mijn ouders dachten al lang dat ik autistisch was. Tot op de dag van vandaag heb ik er best vaak last van. Veel mensen weet niet wat autisme inhoud. Daarom ben ik me er meer in gaan verdiepen en schrijf ik het vandaag uit.

Autisme of Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een verzamelnaam  voor verschillende diagnoses: PDD-NOS, syndroom van Asperger en klassiek autisme. Ruim 1 op de 100 mensen is autistisch, het zijn vaker jongens dan meisjes.

Wat is autisme?
Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis. Kinderen met autisme verwerken informatie op een andere manier. Ze ontwikkelen zich anders dan leeftijdsgenoten, op een andere tempo en in andere volgorde.

Kenmerken van autisme
Mensen met autisme hebben een beperking op het gebied van communicatie en interactie. Ze vinden het lastig om in te leven in andere, nemen de taal heel letterlijk en herkennen gezichtsuitdrukkingen en andere non verbale communicatie niet goed.

  • Moeite met contact maken met andere kinderen en volwassenen.
  • Moeite met veranderingen.
  • Niet zo goed snappen wat anderen verwachten.
  • Altijd alles zelf willen doen.
  • Bang zijn voor onbekende mensen of situaties.
  • Bij voorkeur bezig zijn met één onderwerp of hobby.
  • Gevoelens en lichaamstaal van andere niet begrijpen

Behandeling
Autisme is niet te genezen. Een behandeling is gericht op de gedragsproblemen en hangt af van de kenmerken die een persoon met autisme heeft. Begeleiding van de ouders is ook een groot onder deel van de behandeling.

 

Mijn ervaring met autisme
Ongeveer twee jaar heb ik nu de diagnose van autisme. Ik heb het voor een groot deel kunnen accepteren. Natuurlijk zal het op sommige moment moeilijk zijn. Van autisme kom je nooit af, maar je kan je wel aanpassen.

1 keer in de maand ga ik naar een logeerhuis waar allemaal jongeren zijn met autisme. Het is daar fijn. De jongeren die daar zijn begrijpen je, omdat ze het zelfde zijn.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s